Wordt vrijwilliger voor Hartveilig wonen
Een hartstilstand kan iedereen op elk tijdstip en op elke plek overkomen. Wel prettig te weten dat hulp dan heel dichtbij is. Natuurlijk wordt de ambulance gebeld, maar die kan vaak niet binnen de cruciale eerste 6 minuten arriveren. Met Hartveilig wonen weet de buurt- of sportgenoot precies welke hulp verleend moet worden. Een leven redden kan namelijk iedereen!
Gemeente Molenwaard verbetert de acute hulpverlening in haar omgeving door Hartveilig wonen op te bouwen. Hartveilig wonen bestaat uit een netwerk van vrijwilligers die kunnen reanimeren / defibrilleren of bereid zijn dit te leren. Ook AED’s (Automatische Externe Defibrillators) die van particulieren, verenigingen of organisaties zijn, zijn belangrijk binnen Hartveilig wonen. De gemeente is hard op zoek naar mensen die deze vorm van burenhulp helpen opbouwen: vrijwilligers die in nood de juiste hulp bieden én AED’s die in nood gebruikt mogen worden.
Bezoek de internetsite www.hartveiligwonen.nl en laat u informeren over deze bijzondere vorm van burenhulp of bel 0900 – 32 125 80. Tevens kunt u zich via deze website aanmelden als vrijwilliger.
Op dit moment zijn er in Molenwaard circa 400 vrijwilligers aangemeld. In Kinderdijk blijft het aantal vrijwilligers echter achter; dit zijn er pas 4.
Heel concreet werkt het systeem van Hartveilig Wonen als volgt:
- Ingeval van er iemand te maken krijgt met hartfalen belt er iemand 112
- De 112 melding komt binnen bij de regionale meldkamer, deze alarmeert de ambulance, deze rukt met 2 auto`s uit
- Tegelijk met de alarmering van de ambulance worden de vrijwilligers die geregistreerd zijn wie het systeem van hartveilig wonen opgeroepen. Via sms of app volgt er een oproep. De helft van de vrijwilligers die in de buurt zijn worden opgeroepen om direct naar het slachtoffer te gaan, de andere helft wordt verzocht om eerst een AED te halen en dan naar het slachtoffer te gaan. Adresgegevens van slachtoffer en AED`s worden via de oproep kenbaar gemaakt
- De ervaring is dat de vrijwilligers heel snel ter plaatse kunnen zijn (binnen 2 a 3 minuten). De wettelijke norm voor aanrijtijd van ambulance is 15 minuten (en veelal is dit ook praktijk in Kinderdijk). De vrijwilligers starten met hulpverlening op het moment dat professionele hulp komt (politie, ambulance enz) dan nemen die de hulp over.
- Via het systeem van Hartveilig Wonen als ook via de ambulancedienst is er nazorg mogelijk voor de vrijwilligers, immers het kan behoorlijk ingrijpend zijn om iemand te reanimeren.